Från passiv konsumtion till aktivt deltagande – och varför det mänskliga perspektivet blir allt viktigare.

29 januari, 2025

Att hålla jämna steg med plattformarnas snabba förändringar är en fortsatt utmaning – från skiftande algoritmer till AI-drivet innehåll. Under 2025 behövs där en fortsatt djup förståelse för de skiften och beteenden som formar landskapet – och en tydlig strategi för var och hur du skapar verkligt värde. Här är tre starka trender att hålla ögonen på och där det kan vara idé att fundera på det egna förhållningssättet, utformningen av kommunikationen samt hur interaktionen med följare och community ser ut.

1.Storytelling 2.0 – Från berättelser till deltagande

Storytelling fortsätter vara en central del av marknadsföring, men dagens konsumenter nöjer sig inte med att bara lyssna – de vill delta. Detta är kärnan i Storytelling 2.0: att skapa upplevelser som både speglar varumärket och samtidigt bjuder in målgruppen att vara en del av berättelsen.

Enligt Svenskarna och Internet har 2 av 10 barn och unga (8–19 år) postat en TikTok-trend det senaste året, och en studie från YouTube visar att 65 % av Gen Z ser sig själva som ”kreatörer”. Konsumenter, särskilt den yngre generationen, vill vara medskapare, inte bara passiva åskådare.

 

TikToks trendrapport för 2025 lyfter även hur ”Brand Chem” är ett växande tema framåt där framgång inte längre bara handlar om att nå ut, utan att skapa en djupare relation och kemi med målgruppen.

En annan trend som växer är ”Outbound engagement”, där varumärken aktivt deltar i samtal och communities genom att kommentera på andra kreatörers eller varumärkens inlägg på sociala medier. Det är ett effektivt sätt att stärka relationer med befintliga och nya målgrupper.

Hur ser ert varumärkes interaktion med målgruppen ut? Hur kan ni skapa utrymme för och utveckla deltagande och relation på ett sätt som samtidigt stärker varumärket?

 

2.Det mänskliga perspektivet blir allt viktigare

 

AI-teknologi tar en allt större plats inom reklam och kommunikation, med framgångsrika exempel som Nikes kampanj ”Never Done Evolving”, där Serena Williams mötte sitt yngre jag i en virtuell tennisduell för att hylla hennes utveckling genom sportkarriären.

 

Samtidigt visar undersökningar att konsumenter blir bättre på att känna igen AI-genererade annonser, som allt oftare upplevs som tråkiga eller förvirrande.

När Coop nyligen lanserade en reklamkampanj med AI-genererade bilder möttes den av kritik i kommentarsfältet, där många uppfattade bilderna som själlösa och fejk. Det väcker en viktig fråga: Hur AI används spelar roll – både för varumärkets trovärdighet och hur innehållet tas emot av publiken.

 

Den snabba AI-utvecklingen sker parallellt med en växande fascination för det äkta och komplexa i att vara människa. Populärkulturella trender och snackisar, som ”Brat Summer,” Lola Youngs virala låt ”I’m Too Messy” och filmen Insidan Ut 2, hyllar detta i olika former.

 

En artikel från World Economic Forum betonar att förståelse för mänskliga upplevelser blir allt viktigare i en tid av avancerad teknologi. Marknadsförare som lyckas är de som kan kombinera teknik med kreativitet och mänskligt hantverk.

Har ni en tydlig AI-strategi? Och hur säkerställer nu autenticitet och mänsklighet i kommunikationen?

 

3.Undvik att hamna i ”Gen Z-fällan” – tänk bredare

 

Det är lätt att fastna i att enbart rikta sig till eller tänka utifrån ”Gen Z”, särskilt när ungdomsfokuserade rapporter dominerar medielandskapet. Men att enbart fokusera på Gen Z riskerar att göra att andra värdefulla målgrupper förbises.

 

Till exempel är dagens äldre generation inte som tidigare generationer – de är digitalt uppkopplade, aktiva och ofta mer köpstarka.

Växande trender som ”jobbonär” (kombination av jobb och pension) och framväxten av ”Granfluencers” på sociala medier visar hur även den äldre generationen både förändras och inspirerar.

 

Algoritmer på sociala medier styrs främst av intressen och användarinteraktioner – inte av ålder. Det är därför viktigt för alla varumärken att fundera på hur innehåll och uttryck utformas, för att undvika att tilltalet blir för snävt och inte tilltalar målgrupper som är viktiga och värdefulla att kommunicera med.

Nyfiken på fler tips eller behöver ni hjälp med trendspaning?

Prata med Julia von Sivers

Planner

UR:s Extrem Matte möter skolans utmaningar med kreativitet och kvalitet

UR:s Extrem Matte möter skolans utmaningar med kreativitet och kvalitet

Extrem Matte är OTW:s och UR:s explosiva och busiga matematikserie för mellanstadiet, där matte aldrig handlar om att bara sitta still med papper och penna. Tillsammans med programledaren Josefine, en fartfylld och nyfiken upptäckare med massor av humor, undersöker vi mattebegrepp från kursplanen genom halvgalna, stora och ofta farofyllda experiment.
Lidl fångar countrytrenden – Lil-D släpper ny hit

Lidl fångar countrytrenden – Lil-D släpper ny hit

I en av fjolårets mest uppmärksammade kampanjer lanserade livsmedelskedjan Lidl artisten Lil-D som fick två hits inom genren EPA-dunk. Låtarna fick ett unikt genomslag bland unga målgrupper och hyllades av traditionell media. Vem som döljer sig bakom artistnamnet Lil-D är dock inte känt, mer än att det är byrån OTW:s kreativa team som tagit fram namn, koncept och låtar. Nu är det dags igen, inom en ny genre, country.
Dubbelt guld för OTW vid CMA Awards 2024 i London

Dubbelt guld för OTW vid CMA Awards 2024 i London

När prestigefyllda International Content Marketing Awards avgjordes i London prisades OTW och Volvo Group med dubbelt guld. Det första guldet gick till samarbetet med Volvo Group för filmen ”The Balloon” och det andra guldet gick till samarbetet med Volvo Financial Services för konceptet ”From Dreams To Reality”.
No results found.