Från nödvändig till älskad – vårt porträtt av en Göteborgsikon

Fastighetsbolaget Higab som äger och förvaltar Feskekörka i Göteborg ville göra en omfattande coffee table-bok om Feskekörka med lansering i samband med körkans återinvigning 2024. Byggnaden har varit stängd för en omfattande renovering och restaurering i flera års tid. Uppdraget att göra boken omfattade alla delar – från idé och koncept till innehållsplanering, textproduktion, omfattande researcharbete samt formgivning och administration av tryck/bokbinderi.

Utmaning

Göteborgs kanske mest ikoniska byggnad Feskekörka, har sedan den byggdes 1874 stått på samma plats och använts till samma sak – handel med fisk och skaldjur. Den mångåriga historien gör förstås att berättelsen om Feskekörka är full av anekdoter och händelser väl värda att berätta – men också att det finns utmaningar gällande faktainsamling och research. Målgruppens bredd var också en utmaning – boken skulle tilltala såväl den insatta göteborgaren som den tillresta turisten. Den skulle vara aktuell men samtidigt stå sig över tid.

Lösning

Vi har gjort en gedigen bok som berättar hela historien om Feskekörka – från slutet av 1800-talet då fiskkajen var hal av fiskrens till idag då Feskekörka är en kreativ mötesplats och viktig del av ”det nya Rosenlund”. Det koncept vi tog fram under pitcharbetet har i mycket hög grad stått sig – både vad gäller innehållsidéer, disposition och form. Allt i boken härrör i någon mån från Feskekörka själv, det gäller både i färgval och formdetaljer. Möt fiskhandlaren, fiskaren, historikern, hantverkaren, brudparet, fiskkocken, arkitekten och stamkunden – och makrillen själv!
Bokens fyra huvudkapitel berättar på ett roligt och anekdotrikt sätt om Feskekörkas gedigna historia, om fiskenäringens betydelse på västkusten, hur omfattande restaureringen moderniserat körkan med historien i beaktande och om Feskekörkas ”nya roll” som en viktig plats för upplevelser och möten.

Men vi ville att boken skulle ha ett värde som sträcker sig längre – en användbarhet som gör den värd att inte bara läsa utan också återvända till. Därför skapade vi också en guidedel som hjälper läsaren i köket. Helt utan recept, men där boken fungerar som ett stöd för hur man tar hand om mat från havet – före, under och efter besöket i fiskdisken. Vackra illustrationer av råvarorna gör denna del till en närapå museal upplevelse, full av tips och råd, högt och lågt.

“Vi är jättenöjda med samarbetet med OTW kring boken om Feskekôrka. Tillsammans har vi jobbat oss framåt från första pitchen till det fina slutresultatet med den höga kvalitet vi siktat på. Johanna, Karin, Lotten m fl har varit nyfikna, lyhörda, drivna och roliga att jobba med.”

Hedvig Ahlstrand, projektledare, Higab

Vill du veta mer om porträttet?

Prata med Lotten Hellström Lidgard

Samhall /

Samhall – boken Vanliga Människor

Klyftorna på arbetsmarknaden växer och det blir svårare för personer med funktionsnedsättning att få jobb. I bild och berättelser porträtteras 19 Samhallmedarbetare i syfte att visa på den stora betydelse ett jobb har för självkänslan och för att ge livet mening. Med värme, äkthet och kaxighet i form, foto och text lyfts deras liv och vardag fram med målet att bygga ett mer inkluderande samhälle.

BRIS /

Barnrapporten 2024

Bris gör varje år en rapport om livssituationen för barn och unga i Sverige, som bygger på forskning och på alla kurativa kontakter Bris har med barn varje år i sin stödverksamhet.